Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Șiroka lăka

Dacă vă aflați în zona orașului Smolian sau la stațiunea ”Pamporovo”, trebuie să vizitați neapărat satul Șiroka lăka. În timpul iernii aceasta localitate etnografică reprezintă o adevărată priveliște pitorească cu micile sale ulicioare strâmte și înzăpezite, care șerpuiesc între căsuțe de piatră cu verande cochete și porți masive din lemn, îmbrăcate în fier.Oaspeții satului se pot duce la schi în stațiunea Pamporovo, care este situată la o distanță de 12 km, sau în satele vecine Ghela și Solișta, unde sunt amenajate mici pârtii de schi pentru începători. Dar, cei care vin aici, vin mai ales pentru a se bucura de arhitectura unică și conservată a localității și pentru minunatele posibilități de distracții și relax oferite de turismul rural. Localitatea Șiroka lăka este înființată în secolul XVII, iar astăzi a devenit una dintre cele mai preferate destinații turistice din cauza arhitecturii sale renascentiste conservate, culturii muzicale, naturii divine și a istoriei bogate.

Satul este vestit și cu casele sale autentice rodopene, amplasate amfiteatral pe ambele maluri ale râului. Meșterii localnici, constructorii de case și dulgherii , sunt vestiți în toata țară. Nu mai-puțin apreciați sunt și cântăreții de muzică populară și interpreții la cimpoi localnici. În sat a fost înființată și funcționează Școala Națională de Arte Folclorice. În fiecare prima duminică a lunii martie, în Șiroka lăka se desfășoară festivalul anual al kukerilor (dansatori mascați în haine și blăni cu desene și forme ciudate), denumit ”Pesponedelnik”. Și anul acestă, la data de 2 martie, rezervația arhitecturală va primi din nou oaspeți din țară și din străinătate, veniți aici pentru a admira spectaculoasele prezentări ale kukerilor, dansatorilor , muzicienilor folcloriști și ale interpreților la cimpoi și la clopoțele rodopene.

De văzut

Pomorie

MANASTIREA “USPENIE BOGORODICINO” (Adormirea Maicii Domnului) DE LA TROIAN

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.