Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Turism cultural

Bulgaria se afla in partea estica a peninsulei Balcanice, unde timp de  optimii de ani este centrul diferitelor civilizații si popoare. Fiind o răscruce la care se intersectează istoria si cultura a mai multor civilizații si popoare, Bulgaria este in locul trei in Europa după diversitatea monumentelor de istorie si cultura existente pe teritoriul ei.

Pe un teritoriu relativ mic se pot vedea vestigii istorice si arheologice de șapte civilizatii- cea praistorica, a Greciei antice, cea romana, a tracilor antici, bizantina, bulgara si muslimana.

Ca o tara cu istoria milenara si patrimoniu cultural si istoric bogat, Bulgaria are ce sa ofere musafirilor săi cu interese in domeniul istoriei, culturii, etnografiei, religiei, arhitecturii si a artei. Pe întregul teritoriul tarii exista descoperiri arheologice unice- așezări preistorice de tip tell, temple si cavouri ramase de la traci, vestigii ale orașelor si a cetașilor romane, bizantine si medievale, rezervații arhitecturale, complexe etnografice, biserici si manastiri. In Bulgaria sunt înregistrate in jur de 40 000 de monumente istorice, 36 de rezervații culturale, 160 de manastiri, in jur de 330 de muzee si galerii de arta.

Mare interes stârnește si Valea Regilor traci in care sunt descoperite si cercetate mai mult de 15 cavouri din vremea tracilor. In regiunea satului Starosel, județul Plovdiv se afla cel mai mare complex regal din epoca tracilor descoperit si cercetat pana acum in Europa de sud-est. In necropola de la Varna a fost descoperita cea mai veche comoara de podoabe din aur prelucrat in toata lumea. Complexul religios Perpericon din munți Rodopi este considerat ca  fiind sanctuarul zeului Dionis cu un oracul- prezicător comparabil cu cel al lui Apollo de la Delphi. Pe insula “Sveti Ivan” langa Sozopol au fost descoperite si confirmate stintific moaștele Sfântului Ioan Botazatorul.

O mulțime de manastiri au păstrat cultura si credința crtestina- Rilski manastir, Bacikovski manastir, Troianski manastir, Zemenski manastir, Rojenski, Kilifartevski, Sokolski etc.  Bisericile imprastiate in satele mari si mici ale tarii păstrează opere unice ale scoalelor bulgărești de Picture si sculptura in lemn.

Spiritul renascentist si cultura Bulgariei pot fi descoperite in frumoasele orașele de munte Koprivștița, Elena, Triavna, Bansko, Melnik, vechiul Plovdiv sau in satele autentice Șiroka Lăka, Orehovo, Dolen, Lesten, Kovacevita, Bojenti, Ribarita, Jeravna, Medven, Arbanasi, Balgari, Braslian etc. Exista si multe posibilitati de a cunoaște meșteșugurile tradiționale bulgărești in muzeul arhitectural si etnografic “Etar” langa Gabrovo, complexul etnografic “Vechiul Dobrici” si “Ciflika” langa stațiunea maritima Albena, complexul etnografic Zlatograd, “Varoșa” din Blagoevgrad, complexul etnografic “Brașlean”, langa orașul Malko Tarnovo etc.

Calendarul folcloric bogat oferă turiștilor posibilitatea de a cunoaște mai multe obiceiuri, tradiții, sa invete lucruri interesante, sa guste rețete autentice pregătite de produse locale păstrate de bunici si străbunici. In multe localitati bulgărești se mai păstrează si se sărbătoresc tradițiile ca Lazarița, Floriile, Eniovden, kukeri, nestinari, colindatorii. Foarte atractive sunt si festivalurile internaționale si sărbătorile locale ale diferitelor sate. Evenimente ca de exemplu sărbătoarea trandafirilor in Kazanlak si Karlovo, festivalul Kukeri ai măștilor populare numit “Surva” in orașul Pernik atrag mii de vizitatori si participant cu dispoziția sa unica, multicolora si festiva. Foarte interesante si cu un colorit aparte sunt si micile festivaluri si sărbători locale dedicate unor preocupări economice tradiționale pentru locul sau a unor produse caracteristice regiunii. Parte din aceste evenimente fac de exemplu Festivalul țuicii de prune, Festivalul roșiilor si  ai ardeilor, Festivalul fasolei din Smilian, festivalul zacuștelor de casa, al plăcintei etc. Calendarul tarii este plin cu evenimente culturale si festivale ale artelor clasice si moderne- începând cu Kavarna Rock Fest si Spirit of Burgas, trecând prin festivalul muzicii clasice “Zilele de martie” la Ruse, pana la “Saptamanile muzicale ale Sofiei”, “Varnensko liato” si Apolonia in Sozopol.

In mai mult de 200 de muzee din tara se pot vedea colecții tematice interesante. Printre ele se număra: Muzeul iaurtului din satul Studen izvor (regiunea Trân), Muzeul sculpturii in lemn din orașul Treavna, Muzeul umorului in orașul Gabrovo, Muzeul mozaicelor antice de la Devnia, Muzeul sari in Pomorie, Muzeul vinului in Plevna, Muzeul mineralelor ”Pamantul si oamenii”, o mulțime de muzee istorice si arheologice cu colecții bogate care păstrează si expun cultura multiseculara a Bulgariei.

De văzut

Balcic

KOPRIVȘTIȚA

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.