Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Nordul litoralului bulgaresc al Mării Negre

Atunci când primăvara este generoasă, cum este și anul acesta, plajele de pe litoralul bulgăresc din nord prind viața încă de la sfârșitul lunii martie. Exista zile în care temperaturile pur și simplu sunt ca cele din timpul verii. Și chiar dacă apa este inca rece, faptul de a fi în costum de baie pe plaja cu câteva luni înainte de sezonul turistic activ, provoacă o plăcere incomparabila.

La Balcic, Albena, Varna și Nisipurile de aur au sosit deja primii turiști străini, cu mult înainte de Sărbătorile de Paști. Cei mai nerăbdători se grăbesc să calce pe nisipul auriu. Alții preferă sa priveasca marea din hotel, așezați pe șezlongul de lângă piscina. La o mica distanță se afla centrul SPA unde fiecare poate să se relaxeze, descarcandu- se de tensiunea acumulata, sau să-și rasfete simturile cu proceduri de aromaterapie. Multe dintre hotelurile existente oferă băi romane sau orientale, djakuzi, sauna, duș cu vitamine, masaje, săli de fithnes, proceduri medicale sau wellness. Este adevărat că așa poți petrece o zi întreagă, dar va fi și mai bine daca rezervați timp pentru plimbări și excursii. Marele avantaj este că pur și simplu vă aflați pe litoralul de nord. La îndemână vă este întreaga Dobroge, o regiune minunată, numita ”grânarul Bulgariei”. Pământul roditor din care vine făina aromata pentru pâiniile, plăcintele și dulciurile gustoase… În partea aceasta a Bulgariei fiecare localitate vă poate surprinde plăcut cu tradițiile sale frumoase pentru sărbătorile de primăvară, păstrate de- a lungul secolelor.

Extrema estica a Dobrogei ajunge pana la Marea Neagra. Porniți de la Nord spre Sud, de unde încep plaje ca din povești și priveliști ce îți taie respirația. La numai 6 kilometri de granița cu Romania și de la Vama Veche se află lacul Durankulak- una dintre zonele umede de pe litoral deasupra căreia din vremurile străvechi trece traseul aerian al păsărilor numit Via Pontica. De aici amatorii de turism ecologic pot continua spre un alt obiectiv similar din regiune- lacul Srebărna, care este o rezervație naturală.

Pe așa numita Insula Mare de pe lacul Durankulak se afla cea mai mare așezare preistorica și necropola din estul Europei, care datează din neolitic- mileniul VI î.Hr. Vestigiile arheologice, așezarea preistorica și templul zeiței Kibela sunt conservate și pot fi vizitate. În imediata apropiere de obiectivul arheologic exista un centru turistic unde va puteti informa, iar obiectele arheologice găsite aici în timpul săpăturilor pot fi văzute în muzeul din orașul Șabla, care se afla pe litoral, la 18 kilometri spre sud de Durankulak

Continuînd mai departe, puteți să faceți o plimbare până la farul Șabla- farul cel mai vechi din acvatoriul Mării Negre și al Mediteranei, aflat și astăzi în funcțiune, construit în anul 1768.

Nu pierdeți ocazia de a vizita localitatea Kamen breag și rezervația arheologică Iailata unde puteți admira un adevărat oraș construit în peșteri cu o suta și una de ”locuințe”, care este datat din mileniul V î.Hr. Aici sunt descoperite și expuse pentru vizitători 127 de cavouri rupestre din secolele II-V după Hr., precum și o fortareața din epoca Bizanțului timpuriu ridicata în secolul IV după Hr. Zidurile acestui monument sunt păstrate și pot fi vizitate. În Evul Mediu peșterile de aici au fost folosite și ca manastiri. Pănă la intrarea în obiectivul arheologic exista drum asfaltat și un centru turistic pentru informații.

Urmărind litoralul, neapărat trebuie să vă faceți timp și pentru capul Kaliakra care pătrunde în mare cu aproximativ 2 kilometri de stănci ce se înalță la 70 de metri deasupra mării. Aici puteți face fotografii minunate, care vă vor aminti de locurile romantice si pitoresti, precum și de legendele capului Kaliakra….

La 16 kilometri spre sud de capul Kaliakra se afla oralul antic Bizone- Kavarna de astazi. Aici, într-o veche baie turcească (Hamam) se afla unicul muzeu al Mării Negre numit ”Dobrogea și Marea”, care expune vestigii arheologice și istorice de la începuturile existentei vieții pe malurile mării și pănă astazi. Priveliști foarte frumoase vă poate oferi vechiul port al orașului și capul Cirakman pe platoul căruia se afla ruinele anticului Bizone.

Ce reprezintă însă primăvara pe litoralul nordic al Mării Negre, dacă nu dedicați câteva ore pentru Gradina botanica din Balcic aranjata în fostul Castel- reședința de vara a reginei Maria a României. Orașul Balcic se afla la 30 de kilometri spre sud de capul Kaliakra. Aici veți descoperi o colecție de peste 2000 de specii rare de arbori și plante, printre care arborele de plută, arbust de stafide japonez, Broussonetia papyrifera (sau pomul de hartie), pomul antic Ghinkgo, Meta Sequoya, Magnolia grandiflora Gallisoniensis și foarte, foarte multe specii de cactusi. Un monument foarte interesant la Balcic este și templul zeiței Kibela, care este păstrat în stare foarte buna.

Un sentiment diferit de vacanța la mare va poate oferi și o excursie până la manastirea rupestră Alagea manastir, care se afla la 28 de kilometri la sud de Balcik, 3 kilometri la sud de stațiunea Zlatni piasați și 17 kilometri la nord de Varna.

Bineînțeles orașele Șabla, Kavarna, Balcic și însăși capitala maritima Varna vă pot oferi o mulțime de obiective culturale, muzee, festivaluri de primăvară, expoziții, concerte….

De văzut

CAVOUL DE LA KAZANLAK

Dobriniște

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.