Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Secretul și magia lui Velico Tărnovo

Oraș cu istoria de peste 7000 de ani- Velico Tărnovo reprezintă un centru de atragere pentru turiști. El vă amuzează cu istoria sa pe care poate s-o atingă fiecare chiar și în ziua de astazi.

În anul trecut un milion de turiștii au vizitat obiectivele culturale și istorice în capitala veche a Bulgariei. Velico Tîrnovo dispune astazi cu aproape 6000 de locuri de cazare în hoteluri din diferite categorii. În curănd s-au deschis încă doua hoteluri noi cu 60 de paturi, cinci case particulare pentru musafiri cu 38 de paturi, împreună cu  încă doua obiective de cazare. Pentru îmbunătățirea infrastructurii turidtice și deschiderea unor atracțioane noi, conducerea locala ainvestit peste 7 milioane de leva.

Stema capitalei vechi sunt colinele Țareveț și Trapezița. La colina Trapezița sunt cladite peste 17 biserici, iar în curănd de la gara Trapezița pănă la vărful colinei va urca un trenuleț de atracție. La poalele colinelor este ghemuit vechiul cartier Asenova mahala în care se află bisericile ”Sveti Dimităr”, ”Sveti Cetirdeset măceniți”, ”Sveti Apostolio Petăr i Pavel”, ”Sveti Gheorghi” i ”Uspenie na Presveta Bogorodița”, precum și podul ”Vladișchi most”. Trebuie să găsiț ocazie să-i vedeți în timpul nopții, fiindca priveliștea este divină, cum susțin turoperatorii locali.

Prin sufletul său din epoca Renașterii mică straduță întortochiată ”Gurco” o să vă predispune spre o stare  romantica. Tărnovenii spun că nu există loc mai potrivit pentru fotografii de căt în fața monumentului țarilor Aseneștilor, care se află dincolo de răul Iantra. Strada meșteșugarilor tradiționali ”Samovodscata ciarșia” vă va cuprinde prin sgomotul atelierilor meșteșugărești. Acolo puteți gusta cafeauă pregătita pe nisip și dulciurile confecționate după rețete tradișionale, să deveniți proprietaru unui pahar de ceramica din colecția regala a olarilor sau să plecați cu un inel de aur sau argint, care este o replica fidelă bijuteriilor regale. Nu uitați să vizitați și hanul ”Hadji Nicoli”, unde începănd cu luna octombrie anul acesta vor fi expuse piesele di doua comoare unice. În cadrul expoziției ”Gloria domnitorilor bulgărești” sunt expuși copiile unice din lume a a comoarei lui canul Kubrat din satul Malaia Pereșcepina. Aceasta comoara este descoperita în anul 1912 în apropierile satului acesta. În total căntarește 75 de kilograme și conține aproape 800 de piese. Aurul din acaeasta comoara este peste 25 de kilograme, iar argintul- 50 de kilograme.

În restul sălilor de expoziție din hanul ”Hadji Nikoli” sunt expuse replicile celor 23 de vase de aur din comoara de la Naghi Sent Micloș legata cu canul Krum. Comoară de la Naghi Sent Micloș, care este un sat din Banat, Romănia conține 23 vase de aur cu greutate totala de 10 kg și datează din sec. IX. Comoară a fost găsita în sec. XVIII de către gradinari bulgari, care s-au stabilit acolo.

Daca mai sunteți la Velico Tărnovo nu trebuie să pierdeți spectacolul audio-vizual magic ”Țarev Grad Tărnov- Sunet și Lumină”. În centrul de Multymedia ”Țarev Grad Tărnov” se află și muzul ”Muzeul figurinelor de ceară”, care este organizat aproape de colina ”Țareveț”. În acest muzei sub forma unor sculpturi și fresce sunt reprezentate persoane istorice și evenimente cheie din perioada celui de al doilea țărat bulgar.Este reprezentata viața de zi cu zi din societatea medievala bulgară- domnitori, clir, boieri militari și meșteșugari. Centrul conține 29 de figurine sculptste expuse la doua etaje.

Atmosfera plina cu istoria, case vechi, străduțele mici și oamenii, măncarea gustuoasă și bucătaria tradițională reprezinta partea cealalta din magia, datorita cărei Velico Tărnovo era și rămăne printre destinațiile iubite din Bulgaria.

De văzut

Sandanski

LACUL SREBARNA

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.