Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Nesebăr – orașul în mijlocul mării

Nesebăr este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, întemeiat acum mai bine de 3200 de ani. Localitatea este construită pe vechile ruine ale așezării tracice Mesambria. Orașul vechi este situat pe o mică peninsulă  lungă 840 de metri și cu lățime nu mai mult de 350 de metri, unde valurile mării jucăușe strălucesc în jurul fiecărui colț al stâncilor.

Aici vizitătorii curioși află cu surpriză plăcută că se găsesc  într-una din cele mai vechi metropole europene din epoca creștină timpurie. Descoperirile arheologice arată că încă din secolul al VI-lea î.Hr. în locul unei așezări tracice vechi au fost puse temeliile unui oraș-stat fortificat, protejat de ziduri masive, cu un amfiteatru propriu, cu câteva biserici și cu o rețea de alimentare cu apă dintre cele mai avansate existente  în acele timpuri. Dar adevărata ascensiune a orașului Nesebăr are loc în epoca medievală , din care epocă de fapt datează majoritatea bisericelor din oraș. Cea mai emblematică din acele timpuri este impresionanta biserică ”Sf.Sofia”, cunoscută și sub numele de ”Vechea metropolă”. Din perioada secolelor XI – XIII datează biserica ”Sfântu Stefan”  sau ”Noua metropolă”. Frescele acesteia au fost pictate în anul 1599. În apropiere se află biserica ”Sfântu Ioan Aliturghetos” din secolul al XIV, cu o construcție nefinalizată, și biserica ”Hristos Pantocrator”, construită în secolele XIII – XIV.

Înfățișarea actuală a Vechiului  Nesebăr datează din secolul al XIX-lea, cu o arhitectură tipică orașelor de pe malul Mării Negre de atunci. O mare parte din casele construite au un aspect renascentist (din epoca secolelor XVIII – XIX). Înghesuite una lângă alta în jurul ulicioarelor strâmte, majoritatea acestor case sunt locuite, iar unele dintre ele sunt reconstruite și transformate în mici hoteluri de familie ospitaliere cu priveliști spre mare. Datorită patrimoniului unic cultural și istoric al orașului, în 1983 UNESCO înscrie Vechiul Nesebăr în Lista monumentelor Patrimoniului Cultural Mondial.

În timpul verii amfiteatrul antic al Vechiului Nesebăr găzduiește concerte și diferite tipuri de evenimente. În spatele acestuia se află portul maritim al orașului, unde adeseori  acostează nave de croazieră. Cea mai frumoasă parte a Noului Nesebăr ( orașul modern) este larga alee de pietoni întinsă pe faleza mării care duce la istmul spre Vechiul oraș. Serile aici sunt marcate cu emoții plăcute. Lângă mare, în jurul orașului modern, se întinde o fâșie de plajă spațioasă cu un nisip fin și cu apă de mare limpede și caldă. Sezonul turistic activ este în lunile iulie și august. Atunci orașul Nesebăr și apropiata stațiune-gigant  ”Sunny Beach” sunt invadate de turiști de pretutindeni. În celelalte anotimpuri însă în orașul domnește o atmosferă calmă, iar liniștea care copleșește clădirile și străzile este disturbată numai de briza mării și strigătul pescărușilor. În aceasta atmosferă, omul poate consuma  în liniște frumisețea conservată neasemuită a orășelului mic de pe peninsulă, marcată de trecutul său milenar și de un prezent strălucitor.

De văzut

Boroveț

Devin

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.