Turism maritim

Munți și schi

Turism cultural

SPA și Wellness

Orașul Plovdiv va fi capitală europeană

Un juriu internațional a ales orașul Plovdiv pentru a fi capitală europeană a culturii în anul 2019. Celelalte trei orașe acceptate după primul tur al concursului au fost Sofia,Varna și Veliko Tărnovo. ,,Am avut o sarcină minunată dar și foarte dificilă – să alegem dintre patru propuneri bine argumentate și foarte diferite. De la motto-ul fiecărui oraș candidat - ,, Să împărtășim ,, (Sofia), ,,Împreună,, (Plovdiv), ,,Port al inspirației,, (Varna), și ,,Creator de fericire,,(Veliko Tărnovo) - se obține o combinație minunată : să împărtășim împreună inspirație și fericire,, , a arătat președintele juriului Steve Green. ,, Dumneavoastră ați surprins imaginația cetățenilor, susțineți această forță în continuă mișcare,, - s-a adresat el reprezentanților orașelor – finaliste. Programul trebuie să aibă o acțiune trainică și să contribuie la dezvoltarea socială și culturală pe termen lung.

Orașul Plovdiv este un loc foarte însemnat în Peninsula Balcanică încă din timpul marelui Imperiu roman. Amplasat pe drumul antic ,,Via Diagonalis,, care lega Roma și Constantinopolul este și unul dintre cele mai bogate raioane istorice din Europa. Acum trei ani a fost declarat de renumitul editorial britanic Daily telegraph drept cel mai vechi oraș de pe continent care continuă să funcționeze și în zilele noastre și al doilea din lume ca vârstă, după Damasc. Se stie că aici, de mai bine de 8000 de ani, se află leagănul și mediul propice pentru dezvoltarea mai multor civilizații. Întreg orașul este un imens muzeu în aer liber, fiecare stradă, clădire sau piață din orașul de pe coline își are istoria sa. Sub acestea, la rândul lor, sunt așezate straturile și vestigiile culturale din era preistorică, din timpul tracilor, din Antichitate și din Evul Mediu.

După ce orașul Plovdiv a fost ales să fie capitală europeană în anul 2019, primarul orașului, Ivan Totev, a anunțat un ambițios program cultural. Conform acestui program, Plovdivul va avea o insulă a artelor în mijlocul râului Marița( care trece prin oraș), realizată după proiectul ,,Râul imaginației,, . Depozitele de tutun din oraș, de asemenea, se vor transforma în locuri pentru activități culturale, iar vechiul cartier ,,Kapana,, care are potențial să devină primul cartier al artei – într-un oraș al industriilor artistice.

Pentru anul 2019 orașul de pe coline planifică concerte printre care ,,Muzică balcanică la Plovdiv,, pentru care au confirmat participarea Goran Bregovici, DJ Shantel, Fanfara Ciocârlia. Orașul va fi și gazda Bienalei de la Plovdiv, vor avea loc o serie de forumuri internaționale cum ar fi întâlnirea colecționarilor din Europa, o școală de vară pentru arte, proiecte pentru dansuri. Nominalizarea oficială a capitalelor culturale pentru anul 2019 de către Consiliul miniștrilor Uniunii europene se va face în cursul lunii mai 2015.

De văzut

ALADJA MANASTIR

Kranevo

OPERATIONAL PROGRAMME “REGIONAL DEVELOPMENT“ 2007 - 2013
Investing in your future    www.bgregio.eu

This document is prepared within the framework of the project “Integrated Communication Campaigns for Bulgaria on Target Markets”, Contract BG161PO001/3.3-01-13, implemented with the financial support of the Operative Program “Regional Development” 2007-2013, co-financed by the European Union through the European Regional Fund.

The sole responsibility for the contents of this publication lies with the Contractor the Ministry of Economy and Energy and it shall not be considered under any circumstances that it reflects the views of the European Union and the Managing Body.